Bilimsel araştırma: Ömrü uzatacak dört sağlıklı beslenme stili

ABD’deki Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, beslenme biçimleri ve erken vefat ortasında rastgele bir irtibat bulmayı amaçladı.

JAMA Internal Medicine mecmuasında yayınlanan çalışmaya nazaran, Harvard Beslenme Kısmı profesörü ve lideri Dr. Frank Hu, Amerikalılar için Beslenme Yönergeleri’nin sıhhat üzerindeki tesirlerine ait bulgularının bugüne kadarki en kapsamlı bulgular olduğunu söyledi.

ABD’de en sık görülen dört beslenme biçimini tahlil eden takım, 36 yılı aşkın müddettir iştirak gösteren 75.000 bayanı ve 44.000’den fazla erkeği takip etti.

İşte Harvard Üniversitesi’nin belirlediği dört favori sağlıklı beslenme planı…

AKDENİZ DİYETİ

US News & World Report tarafından üst üste altıncı yıl defa en düzgün diyet seçilen Akdeniz diyeti, tam tahıllı besin, balık yahut tavuk, zerzevat ve antioksidan açısından varlıklı zeytinyağı tüketmeyi öneriyor.

Akdeniz diyeti, taze yeşillikler, meyveler, balık, fındık ve zeytinin bol olduğu İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Türkiye ve Monako da dahil olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan 21 ülkenin klasik diyetlerinden türedi.

Önceki araştırmalara nazaran, Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalık ve öteki kronik durum risklerini azalttığı biliniyor. Bu diyeti uygulayanlarda da vefat riski %18 oranında azaldı.

SAĞLIKLI BİTKİ-BAZLI DİYET

Sağlıklı bitki bazlı diyet, daha fazla bitki yemeye odaklandığı lakin peynir dahil hayvansal eserleri dahil etmediği için Akdeniz diyetine benziyor. Harvard’daki çalışma için, araştırmacılar ayrıyeten bu kategoride alkolün yanı sıra pane ve kızarmış sebzeler üzere bitki bazlı besinlerin “sağlıksız” versiyonlarını da yerleştirdiler.

Hu, CNN’e yaptığı açıklamada, “bitki bazlı diyet, balık yahut kimi süt eserleri üzere nispeten sağlıklı seçenekleri bile içermiyor” derken vegan olmanın vefat riskini %14 oranında azalttığını açıkladı.

AMERİKALILAR İÇİN BESLENME YÖNERGELERİ

ABD Tarım ve Sıhhat ve İnsani Hizmetler Departmanları tarafından oluşturulan bu beslenme tekliflerinde, bitki bazlı eserlerin yanı sıra yağsız hayvan proteini ve süt eserleri teşvik edilirken kırmızı ve işlenmiş et, ek şeker, sıhhatsiz yağlar ve alkol yasaklıdır.

Bu diyette de erken mevt riski %19 daha düşük çıktı.

ALTERNATİF SAĞLIKLI BESLENME İNDEKSİ

Harvard Üniversitesi araştırmacıları tarafından bu çalışma için geliştirilen Alternatif Sağlıklı Beslenme İndeksi, taze zerzevat ve meyveleri, kepekli tahılları, yemişleri, baklagilleri, bitki bazlı proteinleri, balıkları ve sağlıklı yağları diyetinize dahil etmenizi önerir.

Hu, “Sert kabuklu yemişleri, tohumları, kepekli tahılları, daha az kırmızı ve işlenmiş et tüketimini ve şekerle tatlandırılmış içecekleri açıkça dahil ettik. Ölçülü bir alkol tüketimine müsaade veriyoruz” dedi.

Bu beslenme biçimi de erken mevt riskini %20 azalttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir