Meltem Güneş / ANKARA – Ziraî Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Patates Araştırma Enstitüsü, Türkiye’yi “tohumluk üssü” yapmak amacıyla Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor. 2005 yılında başlayan ıslah çalışmaları kapsamında 10 yerli ve ulusal patates çeşidi geliştirilerek ülke tarımına kazandırıldı. Yerli ve ulusal çeşitlerden biri olan “Nahita”, AB’de tescil başvurusu yapıldı.
Enstitü melezleme formülüyle et ve kabuk rengi farklı (kırmızı, pembe, sarı-kırmızı, sarı-lacivert gibi) çeşitler geliştirilmesi için de çalışıyor. Geliştirilen çeşitlerin yurt içindeki çiftçilerle tanıştırılması için eğitimler düzenlenirken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) uyumunda TAGEM takviyesiyle Arnavutluk, Bosna Hersek, KKTC, Tacikistan, Azerbaycan, Özbekistan üzere ülkelerde araştırmacılara da eğitimler veriliyor.
6.5 milyon ton
Yıllık patates üretimi 6,5 milyon ton civarında. Niğde, Kayseri, Afyonkarahisar yıllık üretimin yaklaşık yüzde 36’sını gerçekleştiriyor. Türkiye’de patatesin yüzde 56’sı yemeklik, yüzde 11’i sanayi, yüzde 11’i tohumluk, yüzde 5’i hayvan yemi olarak kullanılırken, yüzde 15’i depo kayıplarını kapsıyor.
Türkiye 15. sırada
Son bilgilere nazaran dünyada 159 ülkede 18 milyon hektar alanda 375 milyon ton patates üretiliyor. En fazla patates üreten ülkeler Çin, Hindistan, Ukrayna, Rusya, ABD, Almanya, Bangladeş, Fransa, Pakistan ve Hollanda. Birinci 5 ülke dünyadaki patates üretiminin yüzde 56’sını gerçekleştirirken, Türkiye patates üretiminde 15. sırada yer alıyor.