Karadeniz’in yanı sıra Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen ve “cennet hurması” olarak da bilinen Trabzon hurmasında hasat başladı.
Mevcut hurma bahçelerinin yanı sıra Trabzon ile Ortahisar Tarım ve Orman Müdürlüğünün proje ve fidan üzere takviyeleriyle yeni bahçeler oluşturan üreticiler, sabahın erken saatlerinde geldikleri bahçelerinde hurma topluyor.
Yumuşak yapısı nedeniyle ezilme ihtimali yüksek olan Trabzon hurması, kasalara itinayla dizilmesinin akabinde satışa hazır hale getiriliyor.
Kurutularak da tüketilebilen Trabzon hurması, bahçedeki hasadın tamamlanmasının akabinde kurutulması için bir dizi süreçten geçiriliyor.
Kabuğu soyulan hurma, ortalarında boşluk kalacak formda iplere diziliyor. Daha sonra sıcak suya batırılan meyve, kuruması için yüksek bir yere asılıyor.
Akyazı Mahallesi’nde hasat yapan üreticilerle bir ortaya gelen Ortahisar Tarım ve Orman Müdürü Bülent Bayrak, AA muhabirine, Trabzon hurmasının bölgeye ahenk sağlayan meyvelerden olduğunu söyledi.
Son yıllarda çiftçilerin talebi üzerine örnek hurma bahçeleri yaptıklarını lisana getiren Bayrak, bunu da Tarım ve Orman Bakanlığının takviyeleriyle hibe olarak gerçekleştirdiklerini vurguladı.
– “Hem vitamin hem de karbonhidrat olarak pahalı bir ürün”
Bayrak, Trabzon hurmasının taze yahut kurutularak da tüketilebildiğini söz ederek “Hem vitamin hem de karbonhidrat olarak bedelli bir eser. Bölgemiz için şifa kaynağı diyoruz ve elimizden geldiği kadarıyla insanlarımızın örnek bahçeler kurmaları noktasında takviyelerimizi sürdürüyoruz.” dedi.
Tarımsal alanlara ziyan veren kahverengi kokarcanın Trabzon hurmasını da etkilediğine dikkati çeken Bayrak, şunları kaydetti:
“Kokarcanın bilhassa fındık, zerzevat ve meyvelerde önemli hasarlarının olduğunu tespit etmekteyiz. Bakanlığımızın ve vilayet müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda saha çalışmaları ve çabayı daima yapmaktayız. Uğraşımızda temel aldığımız noktalardan bir tanesi fındık. Bölgemizin en kıymetli ve ihracatta en büyük kalemlerinden biri. Bunun yanında vatandaşlarımızın kendi bahçelerindeki meyvelerde yaşadıkları ziyanlara yönelik kimyasal, mekanik ve biyolojik çabalar noktasında çalışmalar devam ediyor. Bütün eserlerde bir ziyanı bulunuyor. Kokarcada erken devirlerde meyve dökümleri, çatlama, çürüme ve kokuşma ile eser kayıpları sınır safhada. Tam manasıyla bir hasar tespiti yapamasak da öbür eserlerle kıyasladığımızda yüzde 30-40 ortasında hasarın olduğunu düşünmekteyiz.”
Üreticilerden İsmet Bayrak ise 5 yıl evvel bahçesindeki fındık ağaçlarını sökerek yerine Trabzon hurması fidanı diktiğini anlattı.
Dikimden bir yıl sonra birinci eseri topladığını belirten Bayrak, “Meyve ve kurutma olarak tüketilebiliyor. Çok sağlıklı olduğunu biliyoruz. Kurutup hoşaf haline de getiriyoruz. Verimimiz çok hoş fakat kokarcadan ötürü düşüncemiz var. Hurmalarımıza ziyanı oluyor. Ayrıyeten karpuz, incir ve fasulye de yetiştiriyoruz. Onlardan hiç randıman alamıyoruz. Kokarca hurmamızı da daima deliyor. O denli olunca da içi kararıyor.” diye konuştu.